Milyen sampont használjak?

Nagyon sok vendég teszi fel ezt a kérdést: “milyen sampont használjak? hányszor mossak hajat?”…….Azért bátorkodom írni erről a témáról ,mert ha valaki régebbről ismer tudja ,hogy megéltem egyet és mást  a szakmában ,kipróbáltam több professzionális cég termékét és részt vettem sok hajápolásra irányuló oktatáson illetve tartottam ebben a témában fodrászoknak továbbképzést. Most és itt a saját tapasztalataimat és véleményemet próbálom egyszerűen és mindenki számára érthetően leírni úgy ,hogy az általam nagyra becsült tanáraim és kollégáim se kapjanak frászt 🙂

A samponnal történő hajmosás a haj és a fejbőr tisztítására szolgál. A fejbőr zsírosodása általában nem egy betegség vagy rendellenesség következménye, pusztán a fejbőr védekezése a külső fizikai és kémiai hatások ellen. pl:kosz,hideg,meleg..stb Hogy ezt a savas kémhatású “zsírtakarót” mennyi időközönként és mivel mossuk le? Ha most valaki azt gondolja,hogy egy konkrét sampont vagy terméket,márkát és tuti receptet fogok leírni az csalódott lesz. Nagyon nagy hiba, hogy általában erre vonatkozóan többnyire átlagos sablonokat skandálnak  pl: “egy héten csak egyszer szabad hajat mosni mert különben jobban fog zsírosodni”    Szerintem a legnagyobb hiba ha általánosítunk!!!! Nincs két egyforma ember és nincs két egyforma haj és fejbőr sem! Lehet ,hogy valamikor régen amikor én a szakmát kezdtem(1986) ez a mondat megállta a helyét de azóta minden megváltozott körülöttünk és ez erősen megkérdőjelezi ezt a kijelentést.Ha Anyám elküldött vásárolni és a bevásárló listán rajta volt a sampon, meg sem kérdeztem, hogy milyet vegyek. Azt vette mindenki amit akkor abban az üzletben lehetett kapni….WU2, tojás sampon,Melinda és nagyjából ki is merült a választék. Nem volt nehéz választani 🙂

wu2   melinda-tojas

Ha csak azt mondom, hogy 1986-ban azon a  lakótelepen ahol akkor laktam a  parkolóban 5-6 autó állt, most ugyanazon a lakótelepen este nem lehet leparkolni mert annyival több autó kipufog.A nagyon öko-bio-organikus megszállottak szokták kántálni, hogy az ősember se mosott hajat és ha nem mosunk hajat egy idő után beindul az öntisztulás. Nem áll szándékomban senkivel vitázni csak azt gondolom hogy a 21.században egy városban  Gondoljunk bele abba, hogy mennyi kosz rakodik le az ember fejére egy nyüzsgő nagyváros forgatagában !? vagy a tengerparton ahol általában mindig a tenger felől fújja a szél a friss sós levegőt!?

 Az elsődleges tanácsom, hogy mindenki saját maga haját fejbőrét vegye figyelembe és ne a női magazinokban olvasott vagy a reklámokban látott közhelyekbe próbálja besorolni magát.

 Amikor a vendégeimet megkérdezem,hogy “milyen sampont használ?”……a válasz többnyire nem győz meg arról,hogy elégedett.Mindig több a reklámokból jól ismert sampon nevét hallom és a többön van a hangsúly.Tehát egy vendég fürdőszobájában több fajta sampon van???Miért? Nagyon ritka hogy valaki rátaláljon az “igazira” és ha rá is talál az sem működik időtlen időkig. Tapasztalat hogy a vendégek többnyire nem azért használják az aktuális samponjukat mert szeretik és elégedettek vele. Az oly sokat emlegetett “VENDÉG”(mert mi fodrászok így hívjuk) egy hiper-super üzlet polcain található sampon kavalkádból mi szerint válogat? A leggyakoribb válasz,hogy tetszik az illata vagy látta a reklámban, vagy a barátnőjének bevált  ……… ritkább esetben a termék címkéjén található “nagybetűs” részt elolvasva próbál kiigazodni. Mielőtt bárki megkövezne ….nem tartom szentségtörésnek ha valaki ott vesz sampont ahol krumplit, csak próbálok rávilágítani az alapvető problémára!  Nem a választékkal van a baj!!!

Tehát ha valaki azt mondja hogy egyik sampon se jó a hajára én mindig kiegészítem a mondatot azzal, hogy még nem találta meg azt ami jó a hajára. Ha a sarki kis közértben találja meg az is rendben van csak megfeleljen az elvárásoknak. És elérkeztünk a legfontosabb szemponthoz: milyen elvárás van a samponnal kapcsolatosan?

Ha meg tudjuk fogalmazni ,hogy milyen legyen vagy milyen ne legyen a hajunk mosás után az már egy lépés a jó sampon kiválasztásához. Ha van fejbőr probléma az legyen mindig az elsődleges kritérium. Értem ezalatt ,hogy ha korpás vagy érzékeny,viszkető a fejbőr akkor hiába lágy és csillogó a haj nem lesz boldog a viselője ha a korpa vagy a viszketés továbbra is megkeseríti a minden napjait. Ennyire összetett egy egyszerű sampon kiválasztása? A válaszom: Ha valakinek rövid és egészséges hajat visel és makulátlan fejbőre van akkor valószínűleg a megfelelő sampon kiválasztása nem igényel nagy fejtőrést, de mi a helyzet ha hosszú festett…. ? és lehet hogy a vége száraz igénybe vett , ráadásul a fejbőrön  korpásodás jelei vannak és ráadásnak a viselője nem szereti ha túl lágy és “lelapulós” a haja. Ugye ,hogy nem is olyan egyszerű eldönteni,hogy milyen sampont használjunk. Valószínűleg pusztán egy samponnal nem is lehet megoldani egy ilyen komplex problémát csak arra szeretnék rávilágítani, hogy mennyire nehéz válaszolni  erre a kérdésre. Ezért úgy döntöttem, hogy több bejegyzésben fogok a témával  foglalkozni és próbálok  segítséget nyújtani mindenkinek a JÓ SAMPON VÁLASZTÁSHOZ!

Következik: A”zsiros” hajra való sampon és a fejbőr problémák kezelése használt samponok

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s