A “zsíros” haj kezelése

Zsíros a hajam! Hallom nap mint nap az embereket panaszkodni. Naponta szembesülök azzal a problémával amikor a vendég arra panaszkodik, hogy ha megmossa a haját már másnap maximum csak összefogva tudja hordani a frizuráját. Ugye ismerős mondat? Ha az internet keresőbe be írom azt, hogy zsíros haj kezelése akkor számtalan megoldási javaslatot találok kereskedelmi cégek vagy általános szépséggel foglalkozó blogerek irományából és sok természetes öko-bio megoldást a natur élet elkötelezett híveitől! Fodrászoktól alig találni javaslatot!!! Én fodrász vagyok és nem gondolom, hogy feltaláltam a spanyol viaszt de remélem,hogy ha leírom a személyes tapasztalataimat, véleményemet és megosztom a tanácsaim azzal nem teszek senkinek a kárára.

Előző bejegyzésben már említettem, hogy a fejbőr zsírosodása általában nem rendellenesség vagy betegség. A fejbőr védelmére szolgáló faggyú réteg enyhén savas kémhatású amit a faggyú mirigyek termelnek. A fejbőr nagyon vékony, érzékeny és sérülékeny ezért nagyon fontos ez a “zsírköpeny” ami a védelmet biztosítja. Akkor mégis mikor beszélünk rendellenességről és mi számít zsíros hajnak? A rendellenesség szerintem nagyon ritka ahhoz képest, hogy hány vendég panaszkodik zsíros hajra. A rendellenes zsírosodás extrém tünetei nem csak a fejbőrön hanem a test más részein is tapasztalható. Általában a szervezet más területén lévő problémára (pl.:hormonzavar) próbál rávilágítani mint egy vészharang illetve az elhanyagolt fejbőr sérülés elfertőződésének következménye is lehet a rendellenes kategóriába számító zsírosodást. Nem tudjuk külsőleg orvosolni semmilyen samponnal, termékkel!!! Irány az orvos! Mikor és milyen orvos? Ez a fajta rendellenesség extrém tünetekkel jár mint például a fejbőrre letapadt haj és a korpához hasonlító nagy bőrdarabkák leválása illetve egy jellegzetes erős szag. Ez a probléma kicsit összetett ezért kell szakemberhez, orvoshoz fordulni. Sokszor a fodrász felismeri a kezdő tüneteket és irányítja a vendéget a megoldás felé. Irány a háziorvos aki esetleg egy laborvizsgálat után küld a bőrgyógyászhoz vagy gasztroenterológushoz. Szerencsére mint már említettem ez elég ritkán előforduló probléma ezért ennek a részletezését nem folytatom mert itt tényleg csak az orvos tud segíteni.

Nem győzőm hangsúlyozni, hogy a fejbőr védelmében nagyon fontos szerepe van ennek  a “zsíros védő köpenynek”aminek a pH értéke enyhén savas. Előző írásomban említettem már hogy a “zsírosodás” oka elsősorban a koszos városi levegő és egyéb külső fizikai és kémiai hatások. Mit tehetünk ellene? Meg kell mosni!!!   Én értem, hogy a hajmosás-szárítás idő és macera de én meg vagyok győződve arról, hogy  a legjobb megoldás ha egy megfelelő samponnal megmossuk a hajunkat akkor amikor úgy érezzük és nem próbálunk szájról szájra terjedő közhiedelmek miatt kitolni és két napig csatak zsíros hajjal járni csak azért mert más is így szokta. IGEN! Ha kell akkor naponta mossunk hajat!!! Mivel? Azok a cégek akik fodrászoknak gyártanak terméket már nem vagy csak elvétve kínálnak zsíros hajra való sampont. Valójában ezeknek a zsíros hajra való samponoknak a tisztító hatása sokkal erősebb mint az általános samponoknak. Ezzel az a baj,hogy ezek a samponok összetételüknél fogva (pH értékük lúgosabb)  a fejbőrt “túl tisztítják”,túl szárítják mintha hagyományos szappannal mosnánk meg a hajunkat ami összetapasztja a hajszálakat és fénytelen matt lesz tőle a hajkoronánk, ráadásul a faggyúmirigyek működése sokkal intenzívebb lesz, mert mielőbb vissza kell állítani az egészséges enyhén savas pH zsírtakarót. Tehát összefoglalva ezekkel a samponokkal hosszútávon nem tudjuk megritkítani a hajmosások számát! A szalon használatra található mély tisztító samponok nagy tisztító hatásuk miatt nagy segítséget nyújtanak a fodrászoknak ha erősen szennyezett a haj vagy túl sok hajlakkot kell eltávolítani egy kezelés előtt de rendszeres használatuk NEM AJÁNLOTT! Azt tanácsolom, hogy válaszunk kíméletes tisztító hatású sampont amit viszont minden professzionális cég terméklistáján megtalálunk sokszor BALANCE (egyensúly) névvel ellátva ezzel is arra utalva, hogy helyre állítja az egészséges faggyútermelést ezáltal a fejbőr normál állapotát.  Minden hajmosás kétszer egymás után samponnal a két samponozás közt és után is alapos öblítéssel történjen. A samponvásárlás előtt érdemes megkérdezni a fodrászunkat!!! Biztos, hogy az Ő segítségével könnyebb lesz kiválasztani és megvenni a megfelelő professzionális sampont, mint egyedül egy üzlet tömött polcai előtt a nagyközönségnek szánt tömegcikkekből rátalálni a megfelelőre. Miért jobb az a sampon amit a szakemberek használnak? Úgy gondolom, hogy ezt egy soron következő bejegyzésemben fogom részletezni. Addig is mossuk tisztára a fejünket-hajunkat , mert egy tiszta haj fényes illatos rugalmas és elengedetlen a jó megjelenéshez. 🙂

következik: Korpás haj

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s